Sağlıklı beslenme, farklı besin gruplarını dengeli bir şekilde tüketmeyi gerektirir. Beş temel besin grubu şunlardır:
- Süt
- Et, balık ve kurubaklagiller
- Tahıllar
- Sebzeler
- Meyveler
Süt
Bu besin grubu, gelişme çağındaki çocuklar ve yetişkin kadınlar başta olmak üzere her yaşta tüketilmesi gereken bir gruptur. Süt yanında, yoğurt, peynir gibi sütten yapılan ürünleri içeren bu grup; protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitaminleri başta olmak üzere birçok besin ögesini barındırır. Yetişkinlerin bu ürünlerden günde 2 porsiyon yemesi önerilir. Bir bardak süt ve yoğurt veya iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir birer porsiyon sayılır.
Et, balık ve kurubaklagiller
Bu grup; et balık, tavuk, yumurta, kurubaklagiller ve kuruyemişleri içerir. Bu besinler kaliteli proteinler yanında demir, çinko, fosfor, magnezyum, B1, B6 ve B12 vitaminleri, A vitamini içerir. Ayrıca kurubaklagiller önemli bir lif kaynağıdır. Hücre yenilenmesi, doku onarımı, kan yapımı, sinir sistemi ve deri sağlığında önemli yeri olan bu grupta et ve yumurtanın günlük 1 porsiyon (1 yumurta veya 2-3 köfte), kurubaklagillerin ise haftada en az 2-3 kez tüketilmesi önerilir.
Tahıllar
Bu grup buğday, pirinç, mısır, yulaf, çavdar gibi tahıllar ve bu tahıllardan yapılan ekmek gibi ürünleri içine alır. Tahıl ve tahıl ürünleri vitamin, mineral, karbonhidrat, lif gibi besin ögeleri açısından zengindir. Tam tahıllar E ve B1 vitamini kaynağıdır. Lif ve doymamış yağlar açısından daha zengin olduğu için tam tahıl ürünlerinin tüketilmesi önerilir. Tahıllardan yapılan temel besinimiz ekmek yüksek miktarda karbonhidrat içerdiği için tüketim miktarı kişinin kilosuna ve yaşam dönemine göre değişir. Herhangi bir özel durum olmaması halinde ise günde 6 porsiyon tüketim tavsiye edilir. Bu miktar 6 dilim ekmeğe, iki kepçe unlu çorbaya, 4 yemek kaşığı pilava karşılık gelir.
Sebze ve meyveler
Bu iki besin grubu vitaminler ve mineraller; özellikle folik asit, E, C, B2 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, lif ve antioksidanlar açısından zengindir. Farklı sebze ve meyveler geniş yelpazede, farklı oranlarda besin ögeleri içerdiği için, gün içerisinde çeşitli renk ve türlerde, en az 5 porsiyon tüketilmesi önerilir. 1 porsiyon meyve 1 orta boy elma veya portakal, 1 porsiyon sebze 4-5 yemek kaşığı sebze yemeği veya 1 kase salata olarak düşünülebilir.