Doğru Beslenme ve Bağışıklık Sistemi

Güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenmede nelere dikkat edilmeli?

Doğru beslenmenin bağışıklık sistemini desteklemede büyük bir rolü olduğu biliniyor. Dünyamızı etkisi altına alan koronavirüs salgınını en az hasarla atlatabilmemiz için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamız gerektiği konunun uzmanlarınca dile getiriliyor.

Beslenmenin COVID-19 adıyla anılan hastalığa karşı koruyucu veya iyileştirici bir etkisi olduğu henüz kanıtlanmış değil. Ancak Gıda Aydınlatma Platformu olarak doğru beslenmenin içinde bulunduğumuz kritik günlerde daha da önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz.

Pandemi kategorisindeki bu salgın nedeniyle sosyal ortamlarımızdan ve sevdiklerimizden, alışık olmadığımız ve ne zaman sona ereceğini bilmediğimiz bir süre boyunca ayrı kalacağız. Ancak sonu olduğunu bildiğimiz bu sürecin aslında hepimiz için bir fırsat sayılabileceğini hatırlatıyoruz.

Gıda Aydınlatma Platformu olarak doğru beslenmenin gereğini her zaman vurgulasak da, bu konu günümüzde daha fazla önem arz ediyor. Bu dönemde kazanılacak bilgi ve alışkanlıkların hem bu salgını atlatmada, hem de gelecek yaşantımızda faydalı olacağını biliyoruz. Bu nedenle doğru beslenmeyle ilgili bazı temel bilgileri yeniden paylaşmak için doğru bir zamanda olduğumuzu düşünüyoruz.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için nasıl beslenmeli?

Bazı besin grupları ve ögelerinin bağışıklık sisteminin doğru işleyişine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bunların başında proteinler gelmektedir. Özellikle hastalıkların iyileşme ve nekahet döneminde bağışıklık sistemine yardımcı olan proteinlerin en önemli kaynakları yağsız beyaz/kırmızı et ve hindi eti, deniz ürünleri, süt ürünleri, yumurta, kuru baklagiller, kuruyemişlerdir.

Bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde etkili bir diğer gıda bileşeni A vitaminidir. Bu vitaminin en zengin doğal kaynakları karaciğer, kırmızı et, balık, yumurta, süt ürünleri, ve bitkisel yağlar olup; havuç, brokoli, ıspanak, biber gibi sebzelerde A vitamini aktivitesi gösteren ögeler bol miktarda mevcuttur. Vücudun savunmasına yardımcı bir diğer besin ögesi ise portakal, greyfurt, mandalina, limon gibi narenciyede ve biber, domates, maydanoz gibi sebzelerde bulunan C vitaminidir.

Antioksidan özellik göstererek bağışıklığı destekleyen E vitamini en fazla bitkisel yağlarda, margarinlerde, buğday özünde (rüşeym), ay çekirdeği gibi yağlı tohumlarda, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerde bolca bulunur. Bağışıklık sisteminin doğru çalışmasını sağlayan çinko kaynağı olarak ise kırmızı ve beyaz et, hindi eti, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, tam tahıllar, kuru baklagiller ve kuruyemişler tercih edilebilir.

Bunların yanında B6 ve B12 vitaminleri, folik asit, selenyum, demir de bağışıklık sistemini desteklediği bilinen besin ögeleridir. Tüm bu ögelerin takviyeler yerine gıdalar ve içecekler yoluyla alınmasının, vücut için daha yararlı olduğu bildirilmektedir.

Alışverişte nelere dikkat edilmeli?

Bağışıklık sistemini destekleyecek doğru ve dengeli beslenme için tabağın dörtte birinin mümkünse tam tahıl içerikli karbonhidrattan, dörtte birinin balık, kanatlı eti, kırmızı et, baklagiller gibi protein kaynaklarından, dörtte birinin sebze, kalan dörtte birinin ise meyveden oluşmasına dikkat etmek gerekiyor. Her öğünde yoğurt, ayran gibi süt ürünlerinin de tüketilmesini öneriyoruz.

Salgın nedeniyle evden nadiren çıkılan günlerde dengeli beslenebilmek için alışverişin iyi planlanması gerekiyor. Bu nedenle öncelikle evde hazırlamayı düşündüğünüz yemekleri ve ihtiyaç duyulan malzemeleri planlayarak eksikleri tespit edin ve ihtiyaç listesi oluşturun. Bu listenin oluşturulması ve buna sadık kalınması, size hem zaman hem para kazandıracaktır.

Alışverişe gittiğinizde öncelikle alışveriş sepetinin veya arabasının tutma yerini dezenfekte edin. Listenizde yer alan bozulabilir gıdaları en sona bırakarak alışverişinizi yapın. Eve döndüğünüzde de elinizi yıkamayı ya da dezenfekte etmeyi unutmayın.

Sebze ve meyve alışverişinde olabildiğince farklı renklerden seçimler yapmaya çalışın. Bu tüketeceğiniz besin ögesi çeşitliliğini artıracaktır. Taze ürünler söz konusu olduğunda 1 haftada tüketebileceğinizden fazla almayın, çünkü bozulabilirler. Uzun süre dayanması için dondurulmuş veya kurutulmuş konserve ürünlere yönelebilirsiniz.

Tahıl içerikli ürünler alırken mümkün olduğunca tam tahıllı ürünleri tercih edin. Süt ve süt ürünlerinde farklı seçeneklere yönelin. Uzun süre dayanması açısından UHT sütleri tercih edebilirsiniz.

Protein olarak yağsız kırmızı et, beyaz et ve özellikle hindi eti tüketimine yönelin, ancak su ürünlerinde yağlı balıkları seçin. Bitkisel protein kaynağı olarak kuru baklagiller, bezelye, kuruyemişler ve tohumlar, fındık ve fıstık ezmesi tercih edilebilir.

Yemekleri pişirmek için bitkisel sıvı yağlara yönelin. Bunlar katı yağlara göre daha düşük miktarda doymuş yağ içerir.

Salgın nedeniyle evlerde uzun süre zaman geçirdiğimiz bu dönemde kalori ihtiyacımızın da azaldığını unutmayın. Bu nedenle Gıda aydınlatma Platformu olarak porsiyonların normalden küçük tutulmasını, bunun için daha küçük tabak ve kaseler kullanılmasını öneriyoruz. Evinizde pişirdiğiniz yemeklerin bir kısmını sonradan tüketmek üzere derin dondurucuda depolayabileceğinizi unutmayın.

Karantina günlerinde ev hayatı

İçinde bulunduğumuz bahar ayları normal şartlarda kış mevsiminden çıkışı ve hareketlenmeyi müjdelese de, bu yıl zorunlu olarak düzenimizi değiştiriyoruz. Bu durum daha önce hissetmediğimiz duygular içine girmemize neden olabiliyor. Stresin bağışıklık sistemini zayıflatan bir unsur olduğunu biliyoruz.

Stresin ortadan kaldırılması için başvurulacak yöntemler, doğru beslenme yanında yeterli sıvı alımı, düzenli uyku ve fiziksel aktivitedir. Yetişkinler için günde 7-9 saat, çocuklar için yaşa göre 8-12 saat uyku önerilmektedir. Okumak, müzik dinlemek, bitkilerle uğraşmak, hobiler edinmek; kapalı bir mekanda, alıştığımız sosyal hayattan ve sevdiklerimizden uzak kalmanın getirdiği stresi azaltacak yöntemlerden bazılarıdır.

Olağanüstü bu durumda dengeli bir hayat sürdürmemiz, içinde bulunduğumuz sıkıntılı günler bittiğinde eskisinden de daha sağlıklı bir şekilde normal hayata dönebilmemiz için olmazsa olmazdır. Gıda Aydınlatma Platformu olarak dengeli ve yeterince beslenmeyi, düzenli ve stresten uzak bir hayat sürdürmeyi siz takipçilerimize öneriyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Evde ve sağlıklı kalmanız dileğimizle..

Exit mobile version